Upgrade voor deze week – 9 okt ’23

We krijgen allemaal te maken met momenten van verandering, teleurstelling en mislukking. Maar deze momenten kunnen een springplank zijn naar iets beters, áls je de juiste mindset hebt! 

Welkom in dit positieve ondernemershoekje op het internet.

Hierbij onze wekelijkse nieuwsbrief die we met veel plezier samenstellen om je in (en oké, ook een beetje buiten) werktijd veerkrachtiger en succesvoller te maken. En dat in minder dan 5 minuten!


Positiviteit, hoe kun je slechte tijden in goede tijden veranderen?
We krijgen allemaal te maken met momenten van verandering, teleurstelling en mislukking. Maar deze momenten kunnen een springplank zijn naar iets beters, áls je de juiste mindset hebt!De wetenschap
Onderzoek suggereert namelijk dat wanneer je verandering ziet als een onderdeel van het leven – in plaats van de zoveelste tegenslag of lastige uitdaging – je jouw moeilijke momenten kan transformeren in kansen!

Hoe verandering je ‘goed of slecht‘ beïnvloedt staat in de wetenschap bekend als “allostase”. Allostase verwijst naar je vermogen om je aan te passen aan een voortdurend veranderende omgeving en alle uitdagingen die je daarbij tegenkomt. 

We kennen wellicht de theorie van ‘vluchten, vechten of bevriezen’ als generieke reactie op verandering. Volgens de onderzoekers leidt een dergelijke (primaire) veranderreactie tot schadelijke lichamelijke en geestelijke effecten. Zij noemen deze effecten tezamen allostatische belasting. 

Allostatische belasting zorgt voor ‘slijtage’ van lichaam én geest. Concreet betekent dit voor jou en mij dat de unieke ‘veranderreactie’ van ons als individu, het risico op schade of ziekte verder kunnen verhogen maar ook… verlagen. Afhankelijk dus van ons vermogen om bewust met de situatie ‘te dealen’. Denk bijvoorbeeld aan een conflict op de werkvloer, dat kan leiden tot antisociale reacties zoals vijandigheid en agressie, maar ook tot samenwerking en verzoening. Of stel je een slechte financiële thuissituatie voor, deze kan leiden tot risicovol gedrag (meer roken, drinken) versus betere zelfbescherming en/of hulp zoeken.

Allostatische belasting wordt des te schadelijker als er sprake is van een werking over een langere periode. Denk bijvoorbeeld niet (voldoende) inkomen hebben of geen sociale contacten hebben.

Wat kun je zelf doen?
Het helpt echt om een PROactieve mindset te hebben waarbij je (de continue) veranderingen en uitdagingen accepteert als gegeven.

Hierbij gaat het niet om het aantal stressvolle situaties dat je tegenkomt te beperken – het gaat om hoe je moeilijke momenten waarneemt en verwerkt. Dat vermogen bepaalt of je sterker wordt… óf gestresst wordt/blijft. 

Zie verandering dus niet als een acute gebeurtenis die je overkomt, maar eerder als een levensconstante, een cyclus waarin je een voortdurende deelnemer bent. Een trip met mooie uitzichtpunten, wandelingen in donkere bossen en langs uitdagende trails op smalle bergpaadjes. Een trip waar je met trots op terugkijkt!


Zinvol moment van vandaag:
Bedenk je eens in wat positiviteit voor jou betekent. Waar word je blij van? Gelukkig van? Wat geeft je een goed gevoel? Een voldaan gevoel? Neem na het lezen van deze nieuwsbrief eens vijf minuten de tijd en som op in je hoofd, schrijf het op een blaadje of typ het in een bestand. Wat zijn jouw geluksmomentjes? Wat betekent positiviteit voor jou? 

We hopen jou een stukje inspiratie te hebben gegeven en nuttige tips om verder te onderzoeken deze week!

Team EH-BO

Share this Post