Upgrade voor deze week – 16 okt ’23

(Hoe) Blijft jouw bedrijf een succes??

Vaak hebben ondernemers een duwtje in de rug nodig om daadwerkelijk voor zichzelf te beginnen. Maar als je de stap eenmaal hebt gezet is jouw eerste verantwoordelijkheid; hoe bereik je jouw (financiële) doelen. Welkom in de wereld van de ondernemer. Het feit dat je zelf eindverantwoordelijk bent voor je eigen succes valt (startende) ondernemers soms een beetje zwaar. Je kunt je gaan afvragen ben ik eigenlijk wel een echte ondernemer?

Wat is dan een echte ondernemer? Zijn er algemene kenmerken van succesvolle ondernemers? Jazeker, de volgende vier eigenschappen komen veelvuldig terug:

1. Doorzettingsvermogen
Je moet er tegen kunnen dat je soms niet uit eten kunt. Vlucht je dan weer naar loondienst? Ga je dan door of haak je af? Ondernemers worden daarnaast vaak ook omringd door een soort droomdieven die zeggen ‘zou je dat nou wel doen’, ‘kun je nog wel op vakantie’ of ‘toen je in loondienst zat, ging het zo lekker met je’. Je moet dus doorzettingsvermogen hebben om door te gaan. Er komt nogal wat op een ondernemer af. De doorzetters overleven.

2. Lef
Hoewel het ondernemerschap voor sommigen een roeping is waar ze niet snel genoeg mee willen starten, is het voor anderen moeilijk om te beginnen. Zij blijven schaven aan hun ‘grote allesomvattende ondernemingsplan’. Onthoud: de werkelijkheid is altijd anders dan je denkt. Je kunt van tevoren van alles op papier zetten, maar start gewoon! Durf in het diepe te springen! Ben je iemand die zekerheid wil en geen risico wil lopen? Wellicht kun je dan beter in loondienst gaan (of blijven). Als je niet tegen financiële onzekerheid kan moet je niet gaan ondernemen. Het ligt er daarbij ook aan in welke fase van je leven je besluit te gaan ondernemen. Echter, je moet je zekerheden kunnen laten varen.

3. Toewijding
Heel veel mensen verloochenen hun droom omdat financiële zekerheid, relaties en plezier belangrijker voor ze zijn dan werk maken van hun (zakelijke) passie. Een inspirerend verhaal is dat van Nüvit Kibaroglu (of recenter Lale Gül), een immigrante die de relatie met haar ouders onder druk zette door niet het geijkte pad te volgen maar haar ‘eigen ding te doen’ en zo een prachtige carrière op te bouwen. Ondanks of dankzij haar afkomst? Vast staat dat haar toewijding een belangrijke sleutel was tot haar succesvolle carrière. Ene Elon Musk stond een tijdje bekend om zijn extreme werkethiek.

4. Geduld
Als ondernemer moet je geduld hebben. Je moet soms een bijzondere route lopen om uit te komen waar je wilt zijn. Neem de tijd en geniet van het uitzicht! Wat je altijd kan helpen is het besef dat ondanks alle uitdagingen er veel ondernemers geslaagd zijn. Daar kunnen wij weer van leren. Laten we leren van elkaars successen, ambities én fuck-ups.

En nu jij:
We zijn benieuwd, hoe ervaar jij het ondernemerschap? Deel jij je ervaringen met andere ondernemers? Wat leer je van andere ondernemers? Wie was jouw inspiratie? En van wie heb jij de fijne kneepjes geleerd? Of past ‘learning by doing’ meer in jouw straatje?

Binnen de kring van EH-BO delen we graag ervaringen met elkaar, mooie en minder mooie. Benieuwd? Medio januari vindt de volgende bijeenkomst plaats.

We hopen jou een stukje inspiratie te hebben gegeven en nuttige tips om verder te onderzoeken deze week!

Team EH-BO

Share this Post