Upgrade voor deze week – 2 okt ’23
Motivatie
Onze bijeenkomst voor de zomer ging over de vraag of je als ondernemer ook écht vakantie (lees: rust) hebt als je op vakantie gaat? Daarbij valt vaak het woord balans. Maar is dat wel het juiste woord?
Balans tussen werk en privé wordt meestal gedefinieerd als de hoeveelheid tijd die je besteedt aan het doen van jouw werk versus de hoeveelheid tijd die je doorbrengt met dierbaren of het nastreven van persoonlijke interesses en hobby’s. Wanneer werk meer van je tijd of aandacht vereist, heb je minder tijd voor je verantwoordelijkheden of (andere) passies .
Veel mensen willen een beter evenwicht bereiken tussen hun werkleven en hun privéleven, zodat werk niet het overgrote deel van hun tijd in beslag neemt. De term evenwicht zelf kan echter misleidend zijn omdat onze carrières en ons persoonlijke leven niet altijd in verschillende ‘sferen’ bestaan. Je bent immers thuis vast wel eens aan het nadenken over je werk en die verbouwing van je huis heeft stiekem ook best wat impact op je werk(tijden).
In plaats van ‘balans zoeken’ is het daarom wellicht beter om te spreken van ‘harmoniseren’. Dus hoe verbeter je de integratie tussen werk en privé en hoe kunnen werk en privé harmonieus naast elkaar bestaan? Onderstaand 5 manieren om deze harmonie te laten ontstaan of te verbeteren. We raden je aan te beginnen met het uitproberen van één aspect. Onthoud dat het vinden van een aanpak die voor je werkt een proces is en tijd kost.
1. Pauzeer en evalueer
De tijd nemen om te begrijpen hoe de verschillende delen van je leven elkaar beïnvloeden, is een noodzakelijke stap in het ontwikkelen van een nieuwe work-life-integratie die aan je behoeften voldoet. Pauzeer en overweeg je huidige werk-levenssituatie; vraag jezelf af hoe je je voelt. Enkele vragen waar je misschien over nadenkt zijn:
- Besteed ik genoeg quality time aan doen wat ik echt wil?
- Geef ik genoeg tijd en energie aan mensen of dingen die voor mij zinvol zijn?
- Voel ik me nog steeds op één lijn met mijn professionele of persoonlijke doelen? Waarom wel of waarom niet?
- Waar voel ik me het meest vastgelopen? Wat is het aan deze situatie waardoor ik me zo voel?
2. Beoordeel jouw prioriteiten
Zodra je een beter idee hebt van wat je wilt aanpassen, begin dan te identificeren wat je wilt prioriteren. Enkele vragen die je jezelf zou kunnen stellen zijn:
- Wat is er echt belangrijk voor mij en doe ik er genoeg van?
- Waar kan ik compromissen sluiten? Waar kan ik dat niet? Waar heb ik te veel compromissen gesloten?
- Wat zijn enkele alternatieve acties die ik kan ondernemen om ervoor te zorgen dat ik genoeg tijd en energie besteed aan mijn doelen en relaties?
3. Tijdbeheer
Nu je weet wat jouw prioriteiten zijn – of dat nu meer tijd op het werk is doorbrengen, te streven naar meer omzet of stoppen met e-mails beantwoorden na sluitingstijd – is het belangrijk om erachter te komen hoe je jouw tijd beter kunt beheren.
Bekijk hoe je momenteel jouw tijd besteedt en zoek naar manieren om jouw schema waar mogelijk aan te passen. Je kunt je tijd in blokken opdelen als een manier om je op één gebied tegelijk te concentreren, of een matrixsysteem gebruiken om je prioriteiten vast te stellen wanneer er onverwacht nieuwe taken verschijnen.
4. Grenzen stellen
Het stellen van grenzen is een cruciaal onderdeel van tijdmanagement. En, het communiceren van die grenzen zal even belangrijk zijn. Als je na sluitingstijd niet meer snel op e-mails kunt reageren omdat je bij je familie bent, moet de klant en je team dat weten.
Werkgrenzen vallen overigens meestal in één van de vier volgende categorieën: fysiek, emotioneel, geld of tijd. Begin met het stellen van kleine grenzen en breid vanaf daar uit.
5. Reflecteren, verfijnen, herhalen
Welke acties je ook neemt om een goede integratie tussen werk en privé te creëren, wees je bewust van het feit dat je e.e.a in de loop van de tijd zult moeten blijven aanpassen en of verfijnen. Grote veranderingen in het leven kunnen tijd kosten, dus nadenken over je aanpak en deze periodiek verfijnen zal waarschijnlijk een integraal onderdeel van jouw proces zijn.
Ondernemen is…
..allesomvattend. Kenmerken of eigenschappen van succesvolle ondernemers zijn bijvoorbeeld het hebben van een visie, doorzettingsvermogen, risico durven nemen, besluitvaardig durven zijn en leiderschap tonen (of dat nou persoonlijk leiderschap of het leiden van een groep medewerkers is). Voor een ondernemer stopt het werk eigenlijk nooit, maar als het werk een passie is en energie geeft, is dat dan erg? Moet het werk dan stoppen? Of kunnen ‘werk’, passie en vrije tijd integreren?
Wanneer je vertrouwen hebt in je kunnen en in je onderneming, ben je dan ook besluitvaardig genoeg om andere keuzes te durven maken? Durf je dat risico te nemen? Of ben je gevangen in je ‘werk’ en blijkt je passie soms wat uitgeblust te zijn?
Met voorgaande tips hopen wij jou met een portie inspiratie te hebben gevoed, waarbij je misschien bewuster je tijd kan indelen en keuzes durft te nemen waar je een goed gevoel bij krijgt.
Interessante links die we met je willen delen zijn:
We raden je zeker aan binnenkort nog eens de tijd te nemen om de aflevering Benedictijnen Slangenburg te kijken en bijvoorbeeld het boek Ikigai van Héctor Garcio te lezen.
We hopen jou een stukje inspiratie te hebben gegeven en nuttige tips om verder te onderzoeken deze week!
Team EH-BO