Upgrade voor deze week – 4 maart ’24

Wat vind je ervan?

Inmiddels hebben we twintig blogs geschreven afgelopen periode en dus ook twintig keer een mail naar je gestuurd. We zijn daarom wel benieuwd geworden. Wat vind je ervan? Zijn de blogs nuttig? Lees de je Upgrades van de Week? Wekt het jou interesse? Zet het je aan het denken?
En nog interessanter, mis je iets? Zijn er onderwerpen waarvan je zegt: ‘Daar mogen ze wel eens iets over vertellen.’. 

Daarom deze vraag aan jou: Wat vind je ervan?

Graag ontvangen we jouw reactie per mail, zodat we weten of we op de goede weg zijn met onze wekelijkse upgrades. Mail ons op info@eh-bo.nl , we zijn namelijk geïnteresseerd in jouw visie en ideeën. Immers, Eerste Hulp bij Ondernemen staat in dienst van haar leden, volgers en lezers.  

Bestuur eh-bo

EH-BO kijkt naar de mens achter de ondernemer
[uit de Week van Losser, week 50, 2023]
Geïnspireerd door de behoefte om de kleine ondernemer, eenmanszaken en zzp’ers in De Lutte en omgeving met elkaar te verbinden, organiseerden Benno Broen, Nelis Visscher, Ryan Spencer en Linda Kampman in april 2022 een laagdrempelige bijeenkomst. De belangrijkste vraag tijdens die avond: hoe is het met de ondernemer? Eerste Hulp Bij Ondernemen zag het levenslicht. We praten met voorzitter Ryan Spencer en secretaris Linda Kampman. 

In het rijtje van traditionele ondernemersverenigingen is EH-BO een beetje een vreemde eend de bijt, erkent Ryan, zelf bevlogen ondernemer en bestuurder: “Waar daar vaak over businessmodellen wordt gesproken, draait het bij EH-BO om de mens achter de ondernemer. We hebben het niet over zakelijk succes maar over de persoon an sich, en ook over de positieve impact die iemand kan hebben op zijn of haar omgeving en de medemens. Het samen naar elkaar omkijken. Misschien wel hetgeen waar in de basis het noaberschap om draait.” 

Informeel en eenvoudig om de ronde tafel
Laagdrempeligheid is kenmerkend voor EH-BO. “Ieder kwartaal organiseren we een informele bijeenkomst,” vertelt Linda, directeur van Hotel ’t Kruisselt en laatstejaars student Bedrijfskunde met specialisatie ‘werk en zingeving’, “De setting is eenvoudig. Doorgaans zijn er zo’n tien personen, we zitten aan een ronde tafel zodat iedereen toegankelijk is. Bij elke bijeenkomst kiezen we vooraf een thema, maar er zijn heel veel onderwerpen die de revue passeren. Zaken waarover je het normaal gesproken tijdens een businessborrel niet gauw over hebt, als bijvoorbeeld: Hoe ga je op vakantie: laat je je bedrijf met een gerust gevoel achter of werk je gewoon door? Of hoe werk je vanuit verbinding samen met anderen en wat doe als je negatieve gevoelens hebt ten aanzien van je onderneming en collega’s. Maar er worden ook praktische zaken, zoals de toenemende gas- en energierekening, besproken.” 
Écht in gesprek met elkaar over onderwerpen die er toe doen

Ryan vervolgt: “We kennen geen strikte agenda of presentaties, werken niet met flipovers of beamers. Juist door gewoon bij elkaar te zitten, komen de gesprekken en verhalen vanzelf op gang. De avond laat zich vanzelf leiden door de inzichten en ervaringen van de ondernemers zelf. Omdat we willen focussen op het goede gesprek met inhoud kiezen we bewust voor een kleine setting. In principe is een aantal van maximaal vijftien deelnemers het mooiste om tot die diepgang te komen.” De bedoeling van EH-BO is om haar leden aan te zetten tot nadenken. “Dat werkt erg inspirerend,” vertelt Linda, “We gaan écht in gesprek met elkaar over onderwerpen die er toe doen en dat kunnen ook persoonlijke onderwerpen zijn. Het gaat verder dan alleen maar bier en bitterballen. We maken er geen successhow van. Je mag hier zijn wie je bent of je nu een miljoen euro omzet draait of dat je net begint. Iedereen wordt vanuit gelijkwaardigheid serieus genomen. Daar staat EH-BO voor.”  

Openheid is groter dan verwacht
Omdat EH-BO nog in de kinderschoenen staat en er slechts een handjevol bijeenkomsten is geweest, verbaast het Ryan dat er bij de deelnemers nu al met zoveel openheid en vertrouwen wordt gesproken. “Het heeft mij positief verrast,” verklaart hij, “Die openheid is groter dan ik had verwacht. Ik beschouw dat als een mooi compliment.” Linda voegt eraan toe dat dat wat haar betreft een succes mag worden genoemd: “Kennelijk is daar toch echt behoefte aan bij de ondernemers. Mensen blijven lang napraten na een bijeenkomst en komen de volgende keer ook terug.” 

Bewust stilstaan bij acties
Iedere maandag stuurt de secretaris aan zo’n 180 mailadressen een inspiratieboost met tips over zingeving of andere zaken die de ontvanger aanzet tot nadenken. Daarmee wil de organisatie anderen aanmoedigen bewust stil te staan bij acties, hun hoofd leeg te maken en zich niet alleen te focussen op financieel gewin. Om die reden is EH-BO sinds kort ook actief op Instagram (@eh_bo_delutte). Mede via dit sociale medium wil ze een breder publiek aanspreken en een brug tussen welzijn en welvaart slaan, passend bij de wens om individualisme te doorbreken en echte verbinding te creëren. 

Doorgeven aan anderen
Hoe EH-BO er over tien jaar uitziet? Daarover zijn de twee eenduidig: “EH-BO blijft een organische samenwerking tussen ondernemers. Zolang de mensen het leuk vinden om te komen, blijven we doorgaan. Dat vinden we relevant. De simpele uitdaging is dat we met elkaar betekenisvol willen zijn en als er na een tijdje mensen niet meer geïnteresseerd zijn, dan is dat ook prima. Wij willen graag op deze manier doorgaan door gevoel te houden wat er bij de mens achter de ondernemer leeft en dat we wat er uit de gesprekken met elkaar komt, kunnen doorgeven aan anderen. Dat is gewoon hartstikke leuk.”

En jij?
Binnen de kring van EH-BO delen we graag ervaringen en kennis met elkaar. Benieuwd? Op donderdag 18 april vindt de volgende bijeenkomst plaats, heb jij je al opgegeven? Zo niet, meld je dan hier aan. 

Team EH-BO

Share this Post