Upgrade voor deze week – 11 maart ’24

Weet jij nog waarom je ooit als ondernemer startte?


Waarom je eigen onderneming starten? Daarom dus.
Soms vergeet je in de waan van de dag waarom je ooit besloten hebt te gaan ondernemen. Het is nuttig om af en toe terug te gaan naar het moment dat je besloot om je eigen bedrijf te starten en je dan vooral voor de geest te halen waarom je dat deed. Die oorspronkelijke ondernemersvonk kan je opnieuw inspireren. De gedachte aan hoe het ooit begon kan je tevens bewuster maken van de ontwikkeling van jou en van jouw bedrijf. Een ontwikkeling waar je hoe dan ook dankbaar voor kunt zijn, en dankbaarheid maakt je een gelukkiger mens! In dit blogje kun je een aantal van de belangrijkste redenen vinden waarom mensen besluiten een bedrijf te starten. Misschien zit er iets tussen wat jij nog niet had bedacht.

EH-BO Weet jij nog waarom je ooit als ondernemer startte?


Eigen baas worden
Eigen baas worden is niet zozeer een doel op zich, maar eerder een middel tot een doel. Dat doel is onafhankelijk zijn. Want niet iedereen werkt graag voor een baas. Sommigen van ons hebben het liefst zelf controle over wat we doen. In loondienst is die vrijheid beperkter. 

Tijd voor een nieuwe uitdaging
Een vaste baan biedt stabiliteit en veiligheid. Maar eerlijk is eerlijk, na verloop van tijd kan het gaan vervelen. Als je alles al gezien en gedaan hebt, is werken in loondienst gewoon niet meer zo uitdagend en dus minder interessant. Ondernemen brengt heel andere uitdagingen met zich mee. Behalve goed zijn in je vak, moet je ook klanten leren werven, leiding geven, jezelf profileren, adverteren, risico’s nemen. Kortom, elke week brengt een nieuwe uitdaging.

Meer waardering vinden
Sommigen herkennen het vast wel, jij bent degene die aan de basis staat van een succes, maar de persoon die er de credits voor krijgt, is je leidinggevende. Dat is frustrerend. Tijd om voor jezelf te beginnen? Als alles goed gaat, is het duidelijk wie er succes behaalt, dat ben jij. Andersom geldt natuurlijk ook dat als het even minder gaat, er niemand is om je achter te verschuilen. Waardering vinden gaat hand in hand met het nemen van verantwoordelijkheid.

Je hebt een revolutionair idee of nieuw product
Als je een fantastisch nieuw product hebt of een gat in de markt hebt (uit)gevonden, wil je natuurlijk zelf de baas zijn over deze uitvinding. Tijd dus om het heft in eigen handen te nemen. 

EH-BO Weet jij nog waarom je ooit als ondernemer startte?Van passie naar werk
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je al langere tijd met een passie actief was en dat de tijd rijp is om van je passie een eigen bedrijf te maken. Onthoud: “Als je met je passie bezig bent hoef je geen dag meer te werken”.

Beter je tijd in kunnen delen
Eén van de grote voordelen van ondernemen, is dat je veel beter zelf kunt plannen wanneer je werkt en wanneer niet. Mensen combineren hun werk bijvoorbeeld met het leveren van (mantel)zorg. 

Een groter inkomen vergaren
De mogelijkheden om echt veel geld te verdienen zijn in loondienst wat beperkt. Ook daarom kan het (letterlijk) lonen ondernemer te worden. Als ondernemer bepaal je zelf welk tarief je vraagt. Het verschilt een beetje per branche, maar er zijn zeker branches en beroepen waarin je als ZZP-er meer inkomsten kunt genereren. Let op: je kunt ook meer lasten hebben. Denk bijvoorbeeld aan een pensioen- of arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Ondernemen geeft betekenis 
Geen zin om naar je werk te gaan? Als ondernemer die van zijn passie of talent zijn of haar werk heeft gemaakt zul je minder snel met zulke gevoelens te maken krijgen. Zeker als je werk je passie is, kun je uren en uren doorgaan. Je werk heeft betekenis voor je!

EH-BO Weet jij nog waarom je ooit als ondernemer startte?


En jij?
Weet jij nog waarom je ooit besloot te ondernemen? En hoe ervaar je dit nu? Kun je jouw WHY nog steeds benoemen? En help of inspireer je anderen met jouw ervaringen en kennis? Binnen de kring van EH-BO delen we graag ervaringen en kennis met elkaar. Benieuwd? Op donderdag 18 april vindt de volgende bijeenkomst plaats, heb jij je al opgegeven? Zo niet, meld je dan hier aan. 

Share this Post