Upgrade voor deze week – 12 februari ’24

Het belang van een ondernemende mindset

In onze eerdere blog kwam de ondernemende mindset al naar voren als een belangrijke eigenschap om lekker in je vel te zitten. De kracht van een ondernemersmentaliteit is dat ondernemers slagen omdat ze anders denken – anders de wereld bekijken – dan de meeste mensen. Ondernemers handelen logischerwijs ook anders. 

Er zijn verschillende redenen waarom een ondernemersmentaliteit ertoe doet. Het ontwikkelen van een ondernemersmentaliteit kan bijvoorbeeld helpen om twijfel en angst te verminderen. Het kan ook helpen om actie, focus en groei te stimuleren.

Kortom, een ondernemersmentaliteit is de basis van zakelijk en wellicht ook persoonlijk succes. Laten we nu eens dieper ingaan op wat die ondernemende mindset nu precies inhoudt.

Ondernemers zijn:

  1. Onafhankelijk

Dit is een van de belangrijkste aspecten van de ondernemersmentaliteit.

Ondernemers volgen vaak niet de menigte en zijn niet afhankelijk van anderen om aan de slag gaan. In plaats daarvan luisteren ze naar hun gevoel en creëren ze hun eigen pad. Zoals de oprichter van Apple, Steve Jobs, zei: “Laat het lawaai van de mening van anderen je eigen innerlijke stem niet overstemmen.”

EH-BO Het belang van een ondernemende mindset?
  1. Verantwoordelijk

De onafhankelijke mentaliteit van succesvolle ondernemers komt voor een groot deel voort uit het nemen van volledige verantwoordelijkheid. Ondernemers geven anderen niet de schuld van hun levenssituatie – ze versterken zichzelf door verantwoordelijkheid te nemen voor het verbeteren ervan.

  1. ‘Overvloedig’

Een sleutel tot ondernemerssucces is het besef van overvloed. Aan kansen en mogelijkheden. Succesvolle ondernemers weten dat ze altijd een situatie kunnen verbeteren, altijd meer geld kunnen verdienen en altijd nieuwe kansen kunnen creëren. The sky is immers the limit! Auteur en ondernemer Robert Kiyosaki schreef ooit: “Ik heb nog nooit een rijk persoon ontmoet die nog nooit geld heeft verloren. Maar ik heb veel arme mensen ontmoet die nog nooit een centje hebben verloren.

  1. Doelgericht

Ondernemend denken is doelgericht denken. Met andere woorden, succesvolle ondernemers hebben niet alleen wensen en dromen – ze hebben doelen en plannen.

EH-BO Het belang van een ondernemende mindset?
  1. Niet bang voor mislukking

Wanneer je leert denken als een ondernemer, moet je anders naar falen gaan kijken. Ondernemers zijn niet bang voor mislukking – ze waarderen het tot op zekere hoogte. Elke “mislukking” is een opstapje om van te leren, waardoor je dichter bij succes komt. Zoals de beroemde uitvinder Thomas Edison zei: “Ik heb niet gefaald. Ik heb net 10.000 manieren gevonden die niet zullen werken.

  1. Groeigericht

Stanford University psycholoog Dr. Carol Dweck bestudeerde falen en zei: “Al 20 jaar heeft mijn onderzoek aangetoond dat de je mindset de manier waarop je je leven leidt diepgaand beïnvloedt.” Concreet ontdekte ze dat er twee hoofdtypen mindsets zijn: vast en groei. Iemand met een vaste mindset gelooft dat wie je bent relatief permanent is en dat je niet veel kunt veranderen. 

De ondernemersmentaliteit is groeigericht. Ondernemers geloven dat je als mens kunt groeien, nieuwe dingen kunt leren en nieuwe vaardigheden kunt ontwikkelen. Ze geloven dat je – met consistente inspanning – jezelf kunt vormen tot wie of wat je maar wilt zijn. 

Je succesniveau zal waarschijnlijk zelden je niveau van persoonlijke ontwikkeling overschrijden, omdat succes iets is dat je aantrekt door de persoon die je wordt.

Met andere woorden, persoonlijke groei heeft de neiging om succes te creëren. 

En jij?
Hoe zit het met jouw ondernemende mindset? Binnen de kring van EH-BO delen we graag ervaringen en kennis met elkaar. Benieuwd? Op donderdag 18 april vindt de volgende bijeenkomst plaats, heb jij je al opgegeven? Zo niet, meld je dan hier aan. 

Share this Post