Upgrade voor deze week – 18 dec ’23

Op naar 2024

Jouw bedrijf of jouw gezin? Jouw bedrijf én jouw gezin!
Het starten en runnen van je eigen bedrijf lijkt veel op het krijgen en opvoeden van kinderen. Beiden vragen veel energie en toewijding. Maar laten we eerlijk zijn. Het kan in de dagelijkse praktijk best lastig zijn om harmonie te vinden tussen deze twee aspecten. Soms lijkt het ene deel van je leven overschaduwd te worden door de eisen van het andere. Met behulp van onderstaande tips kun je het makkelijker maken om in jouw leven symmetrie aan te brengen.

1. Stel een team samen: op het werk én thuis
Eén van de eerste noties waar je als ondernemer (en ouder) van af moet, is het idee dat je alles zelf moet doen. De overtuiging dat je overal een hand in moet hebben wordt vaak gezien als ingebed in het concept van ondernemer zijn. Maar proberen alles op het werk en thuis aan te pakken, garandeert dat dingen door de kieren zullen vallen. Dus: laat je helpen!

2. Creëer een routine voor jezelf (maar sta flexibiliteit toe)
Je hebt dus een bezig bestaan. Elk moment is gevuld. Zonder een vaste routine is het vaak gemakkelijk om uit het oog te verliezen wat je wilt doen. Zeker terwijl je bezig bent. Zo verspil je ook ongemerkt tijd en voel je je bovendien onnodig gestrest. Je balans bewaken wordt dan echt een hele klus. Het hebben van een routine waarin je tijd reserveert voor uitsluitend je bedrijf of je gezin helpt. Daarbij is flexibiliteit ook een belangrijke sleutel. Anders kan die onverwachte doktersafspraak je hele week in war gooien.

3. Stel dagelijks doelen
Elke ochtend even tijd maken voor een snelle dagelijkse’ doelstellingsessie’ kan je helpen. Om te beginnen kan je sneller zien of je iets belangrijks vergeet. Ten tweede geeft de actie van het afvinken van een voltooid dagelijks doel – hoe klein ook – je een gevoel van voldoening en dat helpt mijn eigen mentale welzijn.

4. In staat zijn om te rollen met de stoten van het leven
De belangrijkste disclaimer bij het dagelijks stellen van doelen is natuurlijk dat je het oké vindt om soms ook doelen niet te halen. Begin daarom met ervoor te zorgen dat je doelen realistisch zijn. En dan nog. Zelfs realistische plannen zullen zo nu en dan lastig of niet te realiseren blijken. Accepteer dat dit kan gebeuren. Ga ‘gewoon’ door, een verloren slag is nog geen verloren oorlog..

5. Wees mindful
Of je nu iets voor je werk doet of iets voor je gezin, besteed al je aandacht aan die taak. Mindful zijn kan je uiteindelijk tijd besparen.

6. Maak van familiemaaltijden een prioriteit
Het kan moeilijk zijn om tijd vrij te maken die alleen aan je familie is besteed. Als je in staat bent om slechts één dagelijkse activiteit in je leven te passen die draait om je rol als ouder en/of echtgeno(o)t(e) is ’de familiemaaltijd’ echt de juiste keuze. Onderzoekers hebben bovendien ontdekt dat dinner-time-gesprekken geletterdheid en gedrag verbeteren.

7. Vergeet jezelf niet
In het balanceren van ouderschap en ondernemerschap is vergeten voor jezelf te zorgen makkelijk. Maar jij bent de lijm die alles bij elkaar houdt! Tussen slapen, sporten en mentaal loskoppelen, maakt het vinden van tijd om aan je eigen behoeften te voldoen en op te laden je effectiever in alles wat je doet. Soms vereist dit een beetje creativiteit. Maar vergeet niet dat het opbouwen van harmonie tussen de ondernemer en het gezinslid begint met het vinden van balans in jezelf.

En nu jij:
Hoe breng jij symmetrie aan in jouw leven? Begin jij de dag met een doelstellingensessie of ga je je dit nu voornemen? En vraag je wel eens hulp, zodat je het niet allemaal alleen hoeft te doen? Wil je graag eens ervaringen delen met andere ondernemers? Meld je dan aan bij Eerste Hulp Bij Ondernemen!

Binnen de kring van EH-BO delen we graag ervaringen en kennis met elkaar. Benieuwd? Op donderdag 18 januari vindt de volgende bijeenkomst plaats, heb jij je al opgegeven? Zo niet, meld je dan hier aan. Deze bijeenkomst zal in het teken staan van Goede Voornemens, nuttig of onzin?

We hopen jou een stukje inspiratie te hebben gegeven en nuttige tips om verder te onderzoeken deze week!

Team EH-BO

Share this Post