Upgrade voor deze week – 01 jan ’24

Een goed begin: Hoe jouw (nieuwe) bedrijf te jumpstarten…Allereerst: De beste wensen voor 2024! Misschien heeft de reflectie onder de kerstboom ervoor gezorgd dat je je werk anders beoordeelt. Misschien heb je plannen voor een nieuw bedrijf, sta je te popelen om je bestaande bedrijfsactiviteiten uit te breiden of wil je simpelweg je bedrijf eens gedegen evalueren. Hieronder volgen een paar tips.

Doe onderzoek
Evaluatiewens of een idee voor iets baanbrekend nieuws? Onafhankelijk van of je uitgangspunt nu bedrijfsevaluatie of een idee voor iets nieuws is, is het verstandig om te checken of er (nog) vraag naar je product of dienst is. Onderzoeken dus. Je kunt (een deel van) je onderzoek online doen. Of je vraagt wat vrienden en familie van je idee vinden.

Doelgroeponderzoek
Daarnaast is het ook nuttig om de specifieke kenmerken van jouw doelgroep (opnieuw) tegen het licht te houden. Tools zoals ‘HubSpot’s persona creator’ kunnen je helpen een profiel van je potentiële klant te maken. Voor onderzoek kun je bijvoorbeeld online tools zoals SurveyMonkey gebruiken.

Concurrentieanalyse
Denk daarnaast na over wat je wel en niet leuk vindt aan je concurrenten. Hoe trekken zij bijvoorbeeld klanten aan? Of als jouw product of dienst al bestaat, vraag je dan af of je het dan echt (nog steeds) beter kunt dan zij. 

Anticipeer
Tenslotte. Wees bereid om je plannen aan te passen zodra je de resultaten van jouw onderzoek hebt. Anders heeft het überhaupt niet zo veel zin om onderzoek te doen.

EH-BO Een goed begin: Hoe jouw (nieuwe) bedrijf te jumpstarten...

Stel een plan op (of update je bestaande plan)
Naast het feit dat je wellicht een businessplan dient te maken voor het krijgen van extra financiering is een plan ook handig om de voortgang te bewaken. Praat jouw plan door met iemand bij wie je je vertrouwd voelt om vragen te stellen en die bovendien ook kansen kan zien die je zelf misschien hebt gemist.

Vind passende financiering 
Wanneer je vanuit een bestaand bedrijf een nieuwe activiteit gaat ontplooien is ‘self-funding’ een relatief eenvoudige optie. Je financiert dan een nieuwe activiteit bijvoorbeeld vanuit de winst van de bestaande bedrijfsactiviteiten. 

Ook kun je ‘vanuit privé’ financieren. Door een extra hypotheek te nemen of je spaargeld aan te spreken. Helaas is self-funding niet altijd mogelijk. Bovendien kan het gebruik van je spaargeld of het aangaan van (extra) schulden stress veroorzaken.

Een andere optie is externe funding. Banken verstrekken onder strenge voorwaarden krediet. Er komen daarom meer en meer partijen die ondernemers geld verschaffen. Sommige geldschieters die leningen aanbieden bieden ook mentorschap.

Je zou tenslotte ook crowdfunding kunnen overwegen. Via de kamer van koophandel (https://www.kvk.nl/geldzaken/crowdfundingplatforms/) kun je vinden welk platform voor jou het meest past.

Kies de (merk)naam zorgvuldig
Streef naar een onderscheidende naam voor je nieuwe product of  dienst. Dit geldt ook voor het ’rebranden’ van bestaande producten en diensten. (Denk aan T-mobile en Oidido) Als je er eenmaal één in gedachten hebt, controleer dan of deze nog niet is vermeld bij de KVK of op sociale mediakanalen, bij  domeinnaamaanbieders en in de registers van intellectueel eigendom. 

Vertel je verhaal
Als je budget én een aansprekend verhaal hebt, overweeg dan om de hulp van een PR-bureau in te schakelen. Of, als je het budget niet hebt, neem dan zelf contact op met lokale kranten en tijdschriften, de belangrijkste vakpers of nationale kranten. 

Mensen horen graag mensen met echte verhalen.

Zet jouw netwerk in
Je kunt massa’s leren van andere ondernemers, dus haal het meeste uit je netwerkmogelijkheden zowel online als offline. Dat kan je business echt een boost geven. Je kunt daarnaast ook diensten of producten met andere ondernemers ruilen.

Sommige gemeenten bieden specifieke starter- of acceleratorprogramma’s. Soms in samenwerking met een zakelijke dienstverlener.

EH-BO Een goed begin: Hoe jouw (nieuwe) bedrijf te jumpstarten...

Zorg goed voor jezelf
Last but not least. Het opzetten en uitrollen van een nieuw(e) bedrijf of bedrijfsactiviteit kan je een stressvolle tijd geven en kan zelfs leiden tot een burn-out. Het is dus op de eerste plaats van belang tijd voor jezelf te blijven vrijmaken. Beslis dus wat er zeker gedaan moet worden, maar vermijd de verleiding om alles in één keer aan te pakken. (Zie ook onze eerdere blogs.)

En jij?
Binnen de kring van EH-BO delen we graag ervaringen en kennis met elkaar. Benieuwd? Op donderdag 18 januari vindt de volgende bijeenkomst plaats, heb jij je al opgegeven? Zo niet, meld je dan hier aan. Deze bijeenkomst zal in het teken staan van Goede Voornemens, nuttig of onzin?

Team EH-BO

Share this Post