Upgrade voor deze week – 08 jan ’24

Make is personal!

De laatste decennia is er steeds meer aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Er is een bibliotheek aan zelfhulp-boeken en een leger aan coaches die je kunnen helpen. Hype of niet? Inmiddels is wetenschappelijk onderbouwd dat aandacht voor jezelf ervoor zorgt dat je (veer)krachtig in het leven staat. De vraag is dus niet óf de focus op persoonlijke ontwikkeling je kan helpen maar wel wat persoonlijke ontwikkeling dan voor jou inhoudt? Kortom: hoe zorg je ervoor dat persoonlijke ontwikkeling voor je werkt? Zeker als je bedenkt dat je als ondernemer in de eerste plaats gefocust bent op het ontwikkelen van je bedrijf, je klantenkring en je omzet.

Vooropgesteld, persoonlijke ontwikkeling is veelomvattend maar wat je sowieso helpt om verder te komen in je persoonlijke groei kun je hieronder lezen.

EH-BO Make is personal!

1.    Zelfreflectie
Begin met uit te zoeken wat voor jou belangrijk is om te ontwikkelen of te verbeteren. Het is daarbij goed om wat tijd te nemen om te reflecteren op de visie voor jouw leven. Het heeft weinig zin om te leren programmeren als je niets met ICT wilt doen of om 250 kilo te tillen als je niet van plan bent om een gewichtheffer te worden. Persoonlijke ontwikkeling gaat over het opbouwen van vaardigheden die je in staat stellen persoonlijke doelen te realiseren.

2.    Ondernemingsgeest
Niet alleen in je bedrijf maar ook privé kan het meerwaarde hebben om te kunnen denken als een ondernemer. Met andere woorden: gebruik je creativiteit, denk vooruit, sta open voor nieuwe kansen en – misschien wel de meest waardevolle – pas je aan aan veranderende omstandigheden.

3.    Groeigerichtheid
Als je een “groeimindset” hebt zoek je naar uitdagingen! Juist ook omdat je ervan kan leren.

4.    Voor jezelf zorgen 
Ontwikkel een zelfzorgroutine (is dat een woord?). Veel stress is uiteraard slecht voor je gezondheid. Door bijvoorbeeld ontspanningstechnieken te leren zullen je lichaam en geest beter in staat zijn om uitdagingen aan te gaan.

5.    Veerkracht 
Ontwikkel veerkracht. Veerkracht is dé vaardigheid die je helpt snel terug te ‘stuiteren’ als het een keertje niet lukt.

EH-BO Make is personal!

6.    Koersvastheid
Ontwikkel je persoonlijke kompas. Als we door het leven gaan zonder onze persoonlijk kompas te volgen, kunnen we makkelijk verdwalen. We kunnen plotseling “wakker worden” en beseffen dat we niet zijn wie we willen zijn of waar we willen zijn.

7.    Genieten
Have fun! Probeer eens iets nieuws. Persoonlijke ontwikkeling die aansluit bij je levensvisie is zeker bevredigend. Maar laat je af en toe ook eens meeslepen in iets nieuws en verras jezelf.

Share this Post